Normal_examen_opgaven__compfight_

Op de eerste examendag kwamen er meer dan 14.000 klachten over het vwo-examen Nederlands binnen bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Over het examen Economie, die de havoleerlingen, moesten maken kwamen ruim 8000 klachten binnen. Ook op Twitter klagen de scholieren er op los. Dat melden NOS en de Telegraaf.

“Nederlands was echt een vaag rot examen”, twittert een leerling van het vwo. Verreweg de meeste klachten die gister binnenkwamen bij het LAKS gingen over het examen Nederlands. Van de 38.320 leerlingen die het examen maakten hebben ongeveer 14.000 leerlingen geklaagd. Eén vwo-leerling kon zich niet concentreren op het eindexamen, omdat een van de docentes die toezicht hield een string aan had. De leerling heeft bij het LAKS geklaagd dat de string te goed zichtbaar was, waardoor hij zijn eindexamen niet optimaal heeft kunnen maken.

Over het Economie examen hebben ruim 8.000 havoleerlingen hun beklag gedaan. Volgens een docent Economie bevatte het examen geen verrassingen, maar kan hij klachten over tijdsdruk wel begrijpen. “Er zitten altijd van die vragen tussen die net boven het oefenniveau zijn, dat is dan net even iets anders dan ze geleerd hebben.”

Op het Dongemond College in Raamsdonksveer is het examen Nederlands gister niet doorgegaan vanwege de computers. Het lukt niet om de opgaven van het vmbo-examen via de computer te krijgen. Na een uur wachten konden de 20 tot 35 leerlingen weer naar huis. De leerlingen krijgen vandaag te horen wanneer zij het examen later deze maand moeten maken.

Voor de leerlingen die graag na het examen de antwoorden willen bekijken is er een website. De antwoorden van de examens die 's ochtend worden gemaakt, komen op de dag van het examen om 14.00 uur online te staan. Van de examens die 's middags gemaakt worden komen de antwoorden vanaf 16.00 uur online. 

© Nationale Onderwijsgids