Normal_examen_hal

BREDA – Het bestuur van het ROC West-Brabant geeft aan geen hinder te hebben ondervonden van de zwaardere toetsingseisen voor de vmbo-examens, zo meldt BredaVandaag. Op het Brabantse opleidingscentrum is het slagingspercentage dit jaar vrijwel gelijk aan dat van vorig jaar.

Het ROC West-Brabant biedt drie vmbo-opleidingen in Breda aan en elf andere in de regio. Van de 1286 kandidaten die vorige maand het examen hebben afgelegd hebben 1163 leerlingen de examens in een keer behaald. 111 leerlingen hebben nog een herkansing tijdens het herexamen. “We zitten in de eerste tijdvak boven de 90 procent. We hebben door de nieuwe normering niets ingeleverd”, zo stelt een woordvoerster.

Dit schooljaar zijn de eisen voor het eindexamen voor het vmbo, havo en vwo aangescherpt. Hierbij moet het gemiddelde cijfer van alle vakken van het centraal examen voldoende zijn. Voor het vmbo zijn de eisen nog strenger geworden, omdat het schoolexamen, dat voorheen twee keer meetelde, net zo zwaar weegt als het centraal examen.

“Onze leerlingen hebben het heel goed gedaan. We zijn daar hartstikke blij mee”, aldus de woordvoerster. “We hebben dit schooljaar meer examentrainingen gegeven dan het jaar daarvoor. Daarnaast doen we ook aan individuele begeleiding.”

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen