Normal_11543

AMSTERDAM (Novum) - Onderwijs moet met duurzaamheid het belangrijkste thema worden van GroenLinks. Dat zegt kandidaatlijsttrekker voor GroenLinks Tofik Dibi zondag tegen nu.nl.

Investeren in onderwijs is volgens hem niet alleen de oplossing voor de economische crisis, maar ook voor de ecologische crisis. Door beter onderwijs ontstaan volgens hem meer oplossingen voor moeilijke vraagstukken zoals de overstap naar schone energie. Voor de economie zou het goed zijn omdat mensen na hun opleiding een hogere bijdrage leveren aan de economie.

Schooltijden moeten volgens hem flexibeler worden, zodat ouders werk en opvoeding kunnen combineren. Leraren zouden beter moeten worden beloond en het onderwijs moet kleinschaliger.

Dibi wil verder alsnog de omstreden middenschool invoeren. Die is in de jaren zeventig bedacht om de keuze voor de vervolgopleiding na de basisschool uit te stellen. "Kinderen worden nu te vroeg naar het vmbo of naar de havo gestuurd", zegt Dibi. Hij wil dat het invoeren van de middenschool in het verkiezingsprogramma komt.