Normal_11111

DEN HAAG (Novum) - De leden van De Nieuwe Vakbeweging kiezen hun eigen voorzitter via een ledenparlement. Ook kunnen werknemers voortaan kiezen of ze lid worden van een vereniging die de belangen van hun sector vertegenwoordigt, of van een doelgroepvereniging speciaal voor bijvoorbeeld jongeren of zelfstandigen.

Jetta Klijnsma maakte de belangrijkste veranderingen ten opzichte van de 'oude' FNV dinsdag bekend op een persconferentie. Klijnsma is de kwartiermaker van De Nieuwe Vakbeweging.

De plannen van Klijnsma en haar collega's worden de komende maand voorgelegd aan potentiële leden. Begin juni wordt de naam van een interim-voorzitter van de Nieuwe Vakbeweging bekendgemaakt.

De vakbeweging wordt 23 juni officieel opgericht. Dan wordt ook de naam bekend. De grootste FNV-bond, FNV Bondgenoten, heeft positief op de plannen gereageerd. Het zal die voorleggen aan de leden op een speciaal congres, dat op 30 mei plaatsvindt.

Binnen De Nieuwe Vakbeweging staat het leden volgens de plannen van Klijnsma vrij lid te worden van meerdere verenigingen. Er komen verenigingen die georganiseerd zijn langs sectoren als de bouw en het onderwijs, en daarmee de vakbonden binnen de huidige FNV vervangen. De mogelijkheid om zich te organiseren naar doelgroep is wel nieuw. Eerder dinsdag werd al bekend dat er in elk geval een speciale jongerenbond komt.

Klijnsma benadrukte dat er één zogenoemd gouden lidmaatschap komt 'waar het stemrecht voor het ledenparlement geldt'. Dit ledenparlement wordt het belangrijkste orgaan van de Nieuwe Vakbeweging, en kiest direct de nieuwe voorzitter van de vakbeweging. Die leidt een bestuur van in totaal vijf personen.