Normal_10915

DEN HAAG - Het aantal zwakke scholen in Den Haag is de afgelopen twee jaar afgenomen. Voor steeds meer Haagse scholen geldt dat regulier toezicht door de Onderwijsinspectie volstaat. Die conclusie valt te trekken uit het deze week gepubliceerde jaarverslag van de Inspectie van het Onderwijs.

In twee jaar tijd is het aantal zwakke scholen in het basisonderwijs met 50 procent afgenomen. Ook in het voortgezet onderwijs neemt het aandeel zwakke opleidingen af.

Hoewel de primaire verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het onderwijs bij de schoolbesturen ligt, zet de gemeente stevig in op kwaliteitverbetering. Met teamtrainingen, coaching op klassenmanagement en onderwijsinhoudelijke coaching worden scholen op weg geholpen.

"Haags onderwijs moet goed onderwijs zijn. Scholen die zich willen verbeteren, kunnen op onze steun rekenen. Ik ben blij te zien dat de gezamenlijke inzet vruchten afwerpt. We zijn er nog niet maar we zetten onmiskenbaar stappen in de goede richting", aldus onderwijswethouder Ingrid van Engelshoven.

Een punt van zorg is de kwaliteit van het speciaal onderwijs. Daarvan presteert een kwart van de scholen, net als speciale scholen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, onder de maat.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink