Normal_10497

TILBURG - Prof. mr. Marc Groenhuijsen van Tilburg University is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving de versierselen uit handen van de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus op vrijdag 30 maart 2012 in de aula van Tilburg University.

Sinds 1 april 1987 is prof. mr. Marc S. Groenhuijsen (56) hoogleraar straf(proces)recht aan Tilburg University. Het is in belangrijke mate zijn verdienste dat nu - 25 jaar na zijn benoeming als hoogleraar - het Tilburgse onderwijs en onderzoek in de strafrechtwetenschappen tot de top van het vakgebied worden gerekend. Een groep docenten en onderzoekers en het instituut Intervict (International Victimology Institute Tilburg) hebben zich onder zijn hoede ontwikkeld.

Prof. mr. Groenhuijsen wordt gekwalificeerd als een uitzonderlijk groot wetenschapper. Zo gaf hij leiding aan een groot, meerjarig onderzoeksproject over het Nederlandse strafprocesrecht in opdracht van het ministerie van Justitie. Op het gebied van de victimologie heeft hij mondiaal de bakens verzet en een ongekende wijziging tot stand gebracht in de benadering en positie van slachtoffers in het strafrecht.

In 1996 is prof. mr. Groenhuijsen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn langdurige inzet voor de samenleving in uiteenlopende maatschappelijke functies. Nu is hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn unieke wetenschappelijke kwaliteiten, die hij altijd hand in hand heeft laten gaan met een opmerkelijk grote maatschappelijke betrokkenheid.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen