Normal_10393

LEIDEN - Deelnemers van het Universe Awareness-netwerk uit 28 verschillende landen begonnen op 26 maart in de Oude Sterrewacht in Leiden aan de workshop ‘Astronomy to Inspire and Educate Young Children': hoe breng je jonge kinderen overal ter wereld in aanraking met de sterrenkunde?

Blikveld verruimen
Het Universe Awareness (UNAWE) richt zich op kinderen van 4 tot 10 jaar, met name die uit achtergestelde gemeenschappen. Het netwerk heeft als doel kinderen bewust te maken van de grootsheid en schoonheid van het heelal. Het probeert hun blikveld te verruimen om zo hun belangstelling te wekken voor wetenschap en techniek.

Onderwijs, materialen en evaluatie
Het was een bont gezelschap in de Oude Sterrewacht: onderwijsdeskundigen, astronomen, politici, kunstenaars, diplomaten en (andere) leden van het wereldwijde Universe Awareness-netwerk zijn een week lang samen voor een workshop met lezingen en discussies over astronomie en educatie.

De aandacht gaat in het bijzonder uit naar de vroege ontwikkeling van kinderen. Onderwijsprogramma's en educatieve materialen voor die leeftijdsgroep en methoden van evaluatie zijn onderwerpen die aan de orde komen. En dat alles in het licht van de sterrenkunde.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen