Normal_9397

UTRECHT - Wethouder Onderwijs Jeroen Kreijkamp van de gemeente Utrecht heeft met de schoolbesturen uit de gemeente afspraken gemaakt over de kwaliteit van onderwijs. Vorig jaar nam de wethouder initiatief om over dit onderwerp in gesprek te gaan met de schoolbesturen. De gemeenteraad is afgelopen week geïnformeerd over de gemaakte kwaliteitsafspraken. Inmiddels is het aantal zwakke scholen afgenomen. Het aantal zeer zwakke scholen is gelijk gebleven.

De kwaliteit van het onderwijs is een speerpunt van de Utrechtse Onderwijsagenda: het samenwerkingsverband van gemeente, schoolbesturen en andere partners in het onderwijsveld. Kreijkamp: "Elk kind heeft immers recht op een goede schoolcarrière als voorbereiding op zijn latere maatschappelijke loopbaan. Bij die goede schoolcarrière hoort goed onderwijs."

"Ik heb nu met de schoolbesturen afgesproken dat ik voortaan snel op de hoogte worden gesteld als een school niet langer voldoet aan de kwaliteitscriteria van de Onderwijsinspectie. Ook ga ik jaarlijks kwaliteitsgesprekken met de schoolbesturen voeren waaruit moet blijken hoe ze aan de kwaliteit van het onderwijs werken."

Voor ouders wordt het wat makkelijker om de inspectierapporten van de Utrechtse scholen in te zien. Op de website www.kijkoponderwijs.nl staat per school een link naar het inspectierapport. Ook ontvangen ouders als kinderen 2 jaar zijn van de gemeente een brief waarin de scholen uit de buurt en een verwijzing naar het inspectierapport zijn opgenomen.

Aantal zwakke scholen gedaald
In het afgelopen jaar hebben scholen in het primair en voortgezet onderwijs hard gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van hun onderwijs. Het aantal zwakke scholen in Utrecht daalde volgens recente gegevens van de schoolbesturen van 21 naar 13 zwakke scholen. Geen enkele school voor speciaal basisonderwijs is op dit moment zwak. Het aantal zeer zwakke scholen is gelijk gebleven. Utrecht heeft één zeer zwakke school in het basisonderwijs en twee zeer zwakke scholen in het speciaal onderwijs.

In het mbo is het aantal zwakke opleidingen verdubbeld van 4 naar 7. Ook met het mbo gaat Kreijkamp in gesprek over de kwaliteit van enkele opleidingen binnen hun instituten.

Utrecht heeft in totaal 128 scholen voor primair en voortgezet onderwijs. De mbo-scholen in Utrecht bieden meer dan 100 opleidingen aan.

Gezien de goede samenwerking in de Utrechtse Onderwijsagenda heeft Onderwijswethouder Kreijkamp er vertrouwen in dat de gemaakte afspraken een bijdrage leveren aan de instandhouding en verbetering van de kwaliteit van onderwijs in Utrecht. Als schoolbesturen zich niet aan de gemaakte afspraken houden, dan kan de wethouder gemeentelijke subsidies voor die scholen heroverwegen.

© Nationale Onderwijsgids