Normal_9154

AMERSFOORT - Met de strenger wordende exameneisen in de toekomst, is het van extra belang dat docenten tijdig hun leerlingen kundig voorbereiden op de naderende eindexamens. ThiemeMeulenhoff, uitgever van de bekende Examenbundels, speelt hier op in met de lancering van een nieuw product: Oefenbank Examentraining.

Dit is een digitale database waarmee de docent zijn leerlingen op individueel of klassikaal niveau een gevarieerde voorbereiding kan bieden. In tegenstelling tot andere vormen van examentrainingen, biedt Oefenbank Examentraining de mogelijkheid toe te spitsen op het individu. Vanaf donderdag 26 januari kunnen docenten via oefenbank-online.nl een proeflicentie voor twee weken gratis gebruik aanvragen. Oefenbank Examentraining is beschikbaar voor het schooljaar 2012/2013.

Oefenbank Examentraining
Een docent die gebruik maakt van Oefenbank Examentraining krijgt een inlogcode waarmee hij toegang krijgt tot een uitgebreide database. Vanuit hier kan hij zelf een training samenstellen die kan bestaan uit oefenvragen, oriëntatietoetsen en examens. Om optimaal leerrendement te bieden is aan elke opgave een zogenaamd nakijkinstrument toegevoegd. Naast het correcte antwoord is een uitgebreide uitleg én een extra tip bijgevoegd.

Met Oefenbank Examentraining kan de docent per leerling een keuze maken in niveau, lengte en onderwerpen van de opgaven. Hiermee kan hij naar eigen inzicht een gevarieerde motiverende examentraining samenstellen die aansluit bij de leerstof van dat moment. De examentraining kan als hand-out geprint worden en op het digibord vertoond worden. Het grote voordeel van deze manier van werken is dat het de docent geen extra voorbereidingstijd kost.

Grotere kans van slagen
De meeste leerlingen raken pas écht gemotiveerd vlak voor de examens zelf. In de praktijk wordt echter gedurende het hele examenjaar geoefend. Als dan het oefenmateriaal niet van het juiste niveau of niet gevarieerd genoeg is, haken de meeste leerlingen af. ThiemeMeulenhoff speelt hier op in.

"Omdat op individueel niveau veel gerichter gewerkt kan worden, denken we met Oefenbank Examentraining de leerlingen een grotere kans van slagen te kunnen bieden." aldus Judith ten Brummelhuis, uitgever Examenfonds van ThiemeMeulenhoff. "En dat is natuurlijk niet alleen in het belang van de leerlingen zelf maar ook voor hun ouders, de docenten en de school!"

Zesjescultuur
Afgelopen september stemde De Tweede Kamer in met de plannen van Staatssecretaris van Bijsterveldt om de exameneisen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs aan te scherpen. "We moeten af van de zesjescultuur in Nederland. Door de exameneisen strenger te maken leggen we de lat hoger en dat is
een goede zaak", aldus Van Bijsterveldt.

© Nationale Onderwijsgids