Normal_8727

EINDHOVEN - Een dezer dagen ontvangen 1.500 jongeren van 18 tot 24 jaar in Eindhoven per post een uitnodiging voor het onderzoek Stay in or drop out naar gezondheid en schooluitval.

De GGD Brabant-Zuidoost voert dit onderzoek uit, samen met de universiteit Maastricht en de gemeente Eindhoven. De resultaten van het onderzoek moeten uiteindelijk helpen om schooluitval te verminderen.

Oorzaken
De GGD wil meer weten over de oorzaken van schooluitval, bijvoorbeeld lang ziek zijn op jonge leeftijd of een ziekenhuisopname. Schooluitval komt vaak niet zomaar uit de lucht vallen.

In het onderzoek willen de onderzoekers verder op zoek naar oorzaken. Hiervoor gebruiken ze informatie over gezondheid en andere omstandigheden in de jeugd die bij de GGD bekend zijn.

Alle gegevens worden anoniem bewaard en verwerkt. Deelname aan het onderzoek kan meehelpen om schooluitval te verminderen, bijvoorbeeld omdat de jeugdarts meer kennis heeft om jongeren te helpen. Onder de deelnemers worden bioscoopbonnen verloot.

Zonder diploma minder gelukkig
Jaarlijks stoppen ruim 39.000 jongeren met hun opleiding zonder dat ze een diploma hebben gehaald. Zonder diploma zijn de vooruitzichten voor de toekomst slechter. De kans op een betaalde baan is kleiner. Als iemand zonder diploma wel een baan vindt, is dat vaak lager geschoold werk.

Het is bekend dat mensen die onder hun niveau werken, minder gelukkig zijn en vaker last krijgen van gezondheidsproblemen.

© Nationale Onderwijsgids