Normal_8629

AMSTERDAM - Abvakabo FNV roept haar leden in het voortgezet onderwijs op om maandag 9 januari het werk neer te leggen. Daarmee komt de vakbond op de eerste schooldag van 2012 in actie tegen de verhoging van het aantal lesuren en de bemoeienis van minister Van Bijsterveldt met de arbeidsvoorwaarden.

Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een wetsvoorstel gestuurd naar de Eerste Kamer. Stemt de senaat in met het voorstel, dan wordt het aantal lesuren in het voortgezet onderwijs verhoogd van duizend naar 1.040 uren. Verder wil de minister ook bepalen wanneer werknemers moeten werken en hoeveel vakantiedagen zij per jaar krijgen.

Gijsbert Boggia, bestuurder onderwijs van Abvakabo FNV, spreekt van een onacceptabel plan: "Zonder extra budget vrij te maken, wordt er steeds meer verwacht van werknemers in het onderwijs. Daar staat dus helemaal niets tegenover. Het onderwijs wordt zo steeds onaantrekkelijker om in te werken. En dat terwijl er in de toekomst een steeds groter personeelstekort ontstaat."

Dat Van Bijsterveldt zich mengt in arbeidsvoorwaarden, vindt Boggia onvoorstelbaar. "Arbeidsvoorwaarden zijn onderwerp van de onderhandelingen tussen de vakbonden en de VO-raad. Daarmee kan en mag de minister zich niet bemoeien."

Begin 2012 behandelt de Eerste Kamer het wetsvoorstel. Met de staking op 9 januari wil Abvakabo FNV een duidelijk signaal afgeven aan het kabinet en de senaat. Als de minister haar plannen niet aanpast, sluit de grootste vakbond in de publieke sector zich aan bij de actie die de Algemene Onderwijsbond heeft aangekondigd voor 26 januari.

© Nationale Onderwijsgids