Normal_8527

DEN HAAG (Novum) - Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) gaat een brief schrijven aan de ongeveer zestig bestuurders in het onderwijs die meer verdienen dan de salarismaxima die zij heeft vastgesteld. Dat heeft Van Bijsterveldt woensdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het salaris van de bestuurders kan niet onder dwang worden verlaagd, omdat hun contracten zijn gesloten voordat de maxima van kracht werden. "Ik ga hen oproepen toch naar beneden te gaan, omdat het om publiek geld gaat", zei Van Bijsterveldt. Ook de raden van toezicht van de instellingen, waar de bestuurders werken, krijgen een brief.

Van Bijsterveldt is niet van plan de bestuurders onder druk te zetten om in te stemmen met een lager salaris, zoals SP-Kamerlid Jasper van Dijk bepleitte. Volgens Van Dijk moeten 'notoire grootverdieners' op non-actief worden gesteld. "Dat kunnen we niet maken", reageerde Van Bijsterveldt.

Bestuurders in het basisonderwijs mogen straks maximaal 161 duizend euro verdienen. Voor het voortgezet onderwijs wordt 179 duizend euro het maximum, voor het mbo en het hbo 194 duizend euro en voor de universiteit 223.666 euro. De nieuwe bedragen gaan waarschijnlijk in per 1 januari 2013.