Normal_8523

DEN HAAG - Staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) ziet er voorlopig niets in om de langstudeerboete voor docenten af te schaffen, zo meldt de Volkskrant. D66-Kamerlid Boris van der Ham had de staatssecretaris hierover vragen gesteld in het wekelijkse vragenuurtje.

Volgens Van der Ham dreigen docenten die bijscholen de dupe te worden van de langstudeerdersregeling. "Ze krijgen een vergoeding van het ministerie om bij te leren, terwijl deze hen een boete oplegt vanwege het langer door studeren", aldus Van der Ham.

Zijlstra wil ‘eerst de feiten op een rijtje krijgen, dan vaststellen óf er een probleem is, en dan gaan we praten of het beleid aangepast moet worden'. Er is volgens de staatssecretaris geen verschil tussen een docent en een automonteur die doorstudeert.

De staatssecretaris wacht daarom op het rapport van de Sociaal- Economische Raad (SER) dat in maart volgend jaar verschijnt. Dat is een ‘brede exercitie' aldus Zijlstra. Pas daarna krijgt de Tweede Kamer te horen of het beleid wordt aangepast.

Het is een antwoord dat Van der Ham niet tevreden stelt. Hij noemt het een ‘blunder' van het kabinet en gaat vandaag nog een motie indienen waarin de staatssecretaris wordt opgeroepen de boete voor studerende docenten af te schaffen per volgend schooljaar.

© Nationale Onderwijsgids