Normal_8323

LONDEN (Novum/AP) - In Groot-Brittannië is woensdag een grote staking tegen bezuinigingsplannen van de regering van start gegaan. Het kan de grootste staking in tientallen jaren worden, waaraan mogelijk zo'n twee miljoen mensen deelnemen, aldus de organisatoren.

Douanebeambten, leraren en ander Brits overheidspersoneel hebben woensdag het werk neergelegd uit protest tegen de maatregelen. Ze zijn boos omdat ze per maand meer pensioenpremie moeten gaan betalen en daarnaast langer door moeten werken. "De regering wil dat we langer werken, meer betalen en uiteindelijk minder krijgen. Hoe rechtvaardig is dat?", zei Eleanor Smith van Unison, met rond de een miljoen leden de grootste vakbond van het land.

Zeker de helft van de scholen bleef woensdag gesloten vanwege de staking, aldus het ministerie van onderwijs. Ook worden langere rijen dan normaal bij de immigratiedienst verwacht, omdat medewerkers van deze dienst staken. Woensdagochtend was er op de luchthavens Heathrow en Gatwick echter weinig sprake van vertragingen.

De regering schat dat in Engeland zestigduizend niet-urgente operaties, tests en vervolgafspraken als gevolg van de staking zijn uitgesteld. In Schotland gaat het om drieduizend operaties en duizenden afspraken.

De Britse minister van financiën George Osborne heeft al gezegd dat de staking de regering niet op andere gedachten zal brengen. "Het (de staking, reds.) zal de economie alleen maar zwakker maken en mogelijk banen kosten", aldus Osborne.