Normal_8124

WASHINGTON DC - De Amerikaanse president Barack Obama ziet zijn pogingen om Amerikaanse kinderen gezonder te laten eten mogelijk gefrustreerd worden door het Amerikaanse Congres. Dat meldt de Huffington Post.

Binnenkort zal een nieuwe wet met voorschriften voor schoollunches aan het Congres gepresenteerd worden. Op advies van het ministerie van Landbouw zijn in het wetsvoorstel onder andere opgenomen dat pizza en friet niet standaard meer geserveerd worden aan schoolkinderen. Ook wil de nieuwe wet het zoutgehalte van het voedsel verminderen.

Veel Republikeinse afgevaardigden zien het voorstel niet zitten. Zij vrezen voor de aardappel- en tarweproducenten, die fors benadeeld zouden worden als schoolkinderen geen patat en pizza meer mogen eten.

De Republikeinen hebben daarom amendementen klaarliggen, die onder andere de tomatensaus op pizza's  als groente zullen classificeren. Volgens de Huffington Post zou dit amendement erg lijken op een uitspraak van Ronald Reagan, die tijdens zijn presidentschap ijverde om ketchup als een groente te laten registreren.

Ook willen de Republikeinen de hoeveelheid aardappels die geserveerd wordt niet verlagen. Het ministerie van Landbouw vindt dat de Republikeinen meer oog hebben voor belangengroepen als de aardappelboeren, dan de gezondheid van de schoolkinderen.

Een op de drie kinderen in de Verenigde Staten kampt met ernstig overgewicht. First Lady Michelle Obama heeft zich de afgelopen jaren ingezet om aandacht te vragen voor obesitas. Gezondere voeding voor kinderen vormt een speerpunt van haar campagne.

Het is in Amerika gebruikelijk dat de leerlingen de lunch nuttigen op school. Aangezien de Republikeinen een meerderheid in het Congres hebben, zullen pizza en patat voorlopig nog op het menu van de Amerikaanse scholen blijven staan.

© Nationale Onderwijsgids