Normal_7856

ROTTERDAM - Rotterdam moet verplicht financieel administratieve educatie invoeren voor basis-, middelbaar én hoger onderwijs. Scholing moet het wapen worden in de strijd tegen schulden onder jongeren, waarbij de omgang met geld én instanties als de Belastingdienst, zorgverzekeraars, banken en commerciële kredietverstrekkers centraal staat.

Jongeren moeten geholpen worden met het organiseren van hun eigen financiële huishouding, om ze voor te bereiden op hun toekomst. Een leen-me-niet register is ook geopteerd om schulden te voorkomen.

Dit was de voornaamste uitkomst van de R'damse Nieuwe conferentie van afgelopen woensdag over schuldenproblematiek onder jongeren. Het netwerk van jonge professionals heeft de conferentie in samenwerking met de gemeentelijke dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) georganiseerd.

De aanleiding voor de conferentie is dat steeds meer jongeren in Rotterdam hoge schulden hebben. Een hoge schuld op jonge leeftijd heeft grote gevolgen voor de toekomst van jonge mensen.

Wethouder Marco Florijn, jonge schuldenaars en bedrijven en instellingen zoals Rabobank, Evides, Hogeschool Rotterdam, Achmea, ROC Zadkine en T-Mobile namen deel aan de conferentie. Ook Bureau Kredietregistratie, de KredietBank, het Centraal Justitieel Incasso Bureau en het Rotterdamse Offensief waren vertegenwoordigd.

R'damse Nieuwe heeft deze oplossingen die de bedrijven en Rotterdamse instanties tijdens de conferentie hebben aangedragen, aan het einde van de avond aan wethouder Florijn en gemeente Rotterdam aangeboden. De wethouder was zeer verheugd over de concrete voorstellen en wil met alle partijen aan de slag om schulden onder jongeren een halt toe te roepen.

Rotterdamse jongeren hebben de meeste schulden van alle jongeren in Nederland. De gemeentelijke Kredietbank heeft cijfers van mensen die zich daar hebben aangemeld: 300 jongeren tot 25 jaar. Het landelijke Bureau Kredietregistratie (BKR) heeft 2.368 Rotterdamse jongeren onder 25 jaar geregistreerd staan.

Dit betreft alleen schulden bij geldverstrekkers, maar niet op het gebied van telecom, huurschulden, nutsvoorzieningen en ziektekosten-verzekeraars.

© Nationale Onderwijsgids