Normal_7691

AMSTERDAM - De wethouders van Onderwijs van Amsterdam, Lodewijk Asscher, en Rotterdam, Hugo de Jong, pleiten op de opiniepagina van de Volkskrant voor een kwaliteitstoets voor nieuw op te richten scholen. Volgens Asscher (PvdA) en de Jong (CDA) is het nu nog makkelijker om een school op te richten dan een kroeg te starten.

Momenteel wordt door het ministerie van Onderwijs alleen gekeken naar het aantal leerlingen dat een nieuwe school kan inschrijven. De wethouders willen dat kwaliteit ook een rol gaat spelen bij het wel of niet erkennen van nieuwe scholen.

VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias pleitte onlangs voor een regeling, waarbij schoolbesturen geen nieuwe school mogen stichten als de bestuurders eerder betrokken waren bij een school die wegens een gebrek aan kwaliteit werd opgeheven. Asscher en De Jong steunen dit plan van Elias, maar willen een kwaliteitstoets als extra waarborg invoeren.

Beide wethouders benadrukken het belang van de vrijheid van onderwijs, maar stellen wel dat die vrijheid nooit ten koste mag gaan van de onderwijskwaliteit. Specifiek wijzen ze op de doorstart van het Islamitisch College Amsterdam (ICA), waarbij veel oud-bestuurders betrokken zijn. Het ICA kende door de gebrekkige onderwijskwaliteit een sterk dalend leerlingenaantal, waardoor de school de deuren moest sluiten.

Financiering van een nieuwe school zou pas mogen, nadat de Inspectie van het Onderwijs de kwaliteitstoets beoordeeld heeft.

Lees ook: Mogelijk opvolger voor Islamitisch College Amsterdam

© Nationale Onderwijsgids