Normal_7818

DEN HAAG - De Algemene Onderwijsbond (AOb) vreest extra werkdruk voor leraren, als de regering het plan om de schoolvakantie voor middelbare scholieren in te korten doorzet. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De grootste onderwijsvakbond van Nederland reageert vooral verbolgen op de gedwongen cao-aanpassing, waarin de kortere vakantie is opgenomen, die minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs de sociale partners wil opleggen.

De Tweede Kamer bespreekt vandaag de plannen met het kabinet. Van Bijsterveldt wil de maatregel invoeren om de kwaliteitsnorm van duizend lesuren per jaar te halen. De zomervakantie zou daarom zes in plaats van zeven weken moeten gaan duren.

De week vakantie wordt vervangen door vijf roostervrije dagen voor de leerlingen. De leraren worden echter niet gecompenseerd.

Tachtig procent van de scholen in het secundair onderwijs voldoet nu al aan de norm van duizend lesuren per jaar. De coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV vinden dan ook dat leraren niet mogen klagen.

Van Bijsterveldt wil daarnaast dat de extra lesuren een voldoende kwalitatieve invulling krijgen, iets waar VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias eerder ook al op aandrong.

De AOb wijst op de aantrekkelijkheid van het lerarenvak. Volgens de vakbond is de werkdruk voor leraren al hoog genoeg.

© Nationale Onderwijsgids