Normal_5921

Het kabinet zet vol in op sporten en bewegen in de eigen buurt, zo meldt de Rijksoverheid. Samenwerking wordt gezocht met gemeenten, het bedrijfsleven, onderwijs en de naschoolse opvang.

Verder moet de economische betekenis van sport meer worden benut; sport is een goed platform voor vernieuwend ondernemerschap en export. Bij sportevenementen komt meer nadruk te liggen op de economische en maatschappelijke effecten.

Topsport blijft een belangrijke prioriteit. Het kabinet ondersteunt de ambitie om de Olympische en Paralympische Spelen van 2028 naar Nederland halen. Ook komt er meer topmedische zorg voor topsporters. Dit schrijft minister Edith Schippers (VWS) in de Beleidsbrief Sport, die zij vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In de buurt
Schippers wil dat iedere Nederlander, jong en oud, in de eigen buurt veilig kan sporten en bewegen. Sporten en bewegen is niet alleen leuk, het legt ook de basis voor een gezonde en actieve levensstijl. Dit helpt lichamelijke klachten te voorkomen en dringt het ziekteverzuim terug.

Sport en bewegen geeft mensen zelfvertrouwen en stimuleert sociale vaardigheden. Ook is het een belangrijk middel om de leefbaarheid in dorpen en buurten te vergroten.

Om sport en bewegen in de buurt een nieuwe impuls te geven, wil Schippers meer en slimme verbindingen tussen lokale partners, waaronder scholen en de naschoolse opvang.

Er worden oplossingen gezocht voor allerlei belemmeringen die het benutten van sportaccommodaties in buurten nu in de weg staan, waarvan niet toegankelijke school(sport)pleinen na schooltijd en bepaalde kwaliteitseisen van kinderopvang een voorbeeld zijn.

Op dit moment zijn de combifunctionarissen (professionals die school- en sportactiviteiten met elkaar in de wijk kunnen combineren) een succes. Het kabinet zet in om de administratieve rompslomp voor deze functionarissen sterk te verminderen en hun aantal te vergroten.

Topsport
Het kabinet ondersteunt de ambitie van de georganiseerde sport om als Nederland tot de beste 10 sportlanden van de wereld te behoren. Deze top-10 ambitie is de leidraad voor topsportprogramma's die in aanmerking komen voor ondersteuning van de rijksoverheid.

In haar Beleidsbrief geeft Schippers verder aan dat zij de bestaande inkomensvoorziening (stipendium) voor topsporters en high potentials flexibeler maakt. Ook komt er meer en betere topsportmedische hulp en betere aansluiting van onderwijs op de Centra voor Topsport en Onderwijs.