Normal_4288

DEN HAAG (ANP) - Vertegenwoordigers van vakbonden en brancheorganisaties en medewerkers in het onderwijs protesteren woensdag in Nieuwegein tegen de bezuinigingen in het passend onderwijs.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) rekent op „enkele duizenden" demonstranten tijdens de landelijke manifestatie in het NBC-vergadercentrum in Nieuwegein. Vier vragen over passend onderwijs.

Wat is passend onderwijs?
Passend onderwijs is voor iedere leerling die extra aandacht nodig heeft in het primair en voortgezet onderwijs. Dat kan zijn omdat hij of zij bijvoorbeeld dyslectisch is, ADHD heeft of medicijnen nodig heeft.

Over hoeveel leerlingen gaat het?
Een op de tien leerlingen in het basisonderwijs en een op de vijf leerlingen in het voortgezet onderwijs komen in aanmerking voor speciaal onderwijs.

Hoeveel moet er bezuinigd worden?
Het budget voor passend onderwijs gaat van 3,7 miljard naar 3,4 miljard in 2012. Dat is een bezuiniging van 300 miljoen euro. Het budget is daarmee op hetzelfde niveau als in 2005. Tegenover de bezuinigingen staan investeringen in de professionalisering van de docenten en de kwaliteit van het regulier onderwijs, zo meldt het ministerie van Onderwijs.

Wat zijn daar volgens vakbonden en brancheorganisaties de gevolgen van de bezuinigingen?
Zesduizend arbeidsplaatsen kunnen verloren gaan met de bezuinigingen, vrezen de onderwijsvakbonden AOb en CNV Onderwijs en de brancheorganisatie voor het primair onderwijs PO-raad. Het gaat vooral om de banen van ambulante begeleiders in het speciaal onderwijs. Een petitie op internet tegen de bezuinigingen is inmiddels door tienduizenden betrokkenen ondertekend.