Normal_4283

(Novum) - De PvdA wil jaarlijks tachtig miljoen euro steken in de economie van de drie noordelijke provincies. Dit moet tienduizend banen opleveren in het toerisme, de energiesector en de watertechnologie. Het noorden is al sterk op deze terreinen, die volgens de sociaaldemocraten veel kansen bieden. De investering moet de voor de noordelijke provincies 'extra harde' gevolgen van het 'rechtse' bezuinigingsbeleid tegengaan.

Partijleider Job Cohen ondertekende zaterdag een convenant hierover met de provinciale PvdA-lijsttrekkers in Groningen, Drenthe en Friesland. Hij trapte ook de campagne in het noorden af voor de Provinciale Statenverkiezingen van 3 maart. Dat werd gemarkeerd door een sponsorloop, waarmee partijprominenten en partijleden geld ophaalden voor de voedselbanken in de regio.

De werkloosheid in Noord-Nederland ligt hoger dan het landelijk gemiddelde. Volgens de PvdA zorgen de 'ongekende bezuinigingen' van het kabinet ervoor dat banen in de bouw, de industrie, de zorg, het welzijn, het onderwijs en bij gemeenten en provincies verloren gaan of niet terugkomen.

De komende vijf jaar moet als het aan de PvdA ligt in totaal 400 miljoen euro worden vrijgemaakt om in de drie provincies te investeren. Dit moet worden betaald door de renteaftrek te beperken voor bedrijven die winstgevende ondernemingen hebben opgekocht en de rente op die overnamesom mogen aftrekken. Dit moet de 'belastingtechnische trucs van sprinkhaanfondsen' aan banden leggen.

Een van de voorgestelde maatregelen is het makkelijk toeleiden van 'groen gas' naar het gewone gasnetwerk. Daarnaast zou de fabriek in Delfzijl voor tweedegeneratiebiobrandstoffen moeten worden uitgebreid. Ook moeten er meer windmolenparken in de Noordzee boven de Wadden worden geplaatst, vindt de PvdA. Verder zouden kolencentrales schoner moeten werken door ze te verplichten om biomassa bij te stoken.