Het boek ‘Het beste van de jeugd' heeft de Martinus J. Langeveld prijs 2010 gewonnen, zo meldt de Universiteit Utrecht.

Auteur Stijn Sieckelinck ontving dinsdag 14 december de prijs bij de bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) in het Jacobi theater te Utrecht.

De jury is unaniem in haar oordeel. Volgens haar biedt de auteur in een voortreffelijke studie een nieuw wijsgerig-pedagogisch perspectief op onze omgang met en begeleiding van jongeren. "Behartigenswaardige en bemoedigende lectuur, zowel voor pedagogen en studenten pedagogiek als voor professionals in het jeugdwerk", aldus het juryrapport.

Idealen
Het boek van onderzoeker Sieckelinck gaat in op de idealen van de hedendaagse jeugd. Hij stelt dat het tot de pedagogische taken behoort om adolescenten te stimuleren en te begeleiden bij de ontwikkeling van hun idealen. "Niet alleen tegen afstomping en schadelijke vormen van radicalisering, maar meer nog omdat het de eerste inzet van de psychologie en de pedagogiek moet zijn het beste van de jeugd naar boven te halen", zo is te lezen in het boek van de wijsgerig pedagoog.

Shortlist
De twee andere boeken die op de shortlist stonden voor de prijs zijn ‘Het vreemde kind' van ontwikkelingspsycholoog Gerrit Breeuwsma en ‘Gedragsproblemen in scholen' van de pedagogen Kees van der Wolf en Tanja van Beukering. De jury is onder de indruk van de kwaliteit van deze uitgaven.

Breeuwsma schrijft in zijn boek over talloze vreemde personages: van zoekgeraakte kinderen tot nieuwetijdskinderen en probeert zodoende het vreemde kind in kaart te brengen. In de studie van Beukering en Van der Wolf staat het denken en handelen van de leraar centraal. Zij onderzoeken wat de leraar kan doen om gedragsproblemen in scholen te voorkomen, te beperken of op te lossen.

Martinus J. Langeveld prijs
De Martinus J. Langeveld prijs wordt jaarlijks toegekend. De prijs gaat naar de auteur van een in het Nederlands geschreven of vertaald boek dat, in het jaar daaraan voorafgaand, naar het oordeel van de jury de problematiek van opvoeding, onderwijs en ontwikkeling van kinderen en jeugdigen op de meest inspirerende manier aan de orde heeft gesteld.

Aan de Martinus J. Langeveldprijs is een oorkonde en een geldbedrag van 1500 euro verbonden.