De Onderwijsraad heeft een advies aangeboden aan de minister van Onderwijs over de inzet van ‘maatschappelijke voorhoedes' in het onderwijs. Scholieren en studenten zouden meer rolmodellen voor de klas moeten krijgen.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt het een zinvol advies, maar benadrukt wel dat de regie bij de leraar moet blijven.

De Onderwijsraad stelt in het advies aan de minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt dat rolmodellen als gastsprekers voor de klas een stap in de goede richting kan zijn naar meer samenhang tussen maatschappij en onderwijs. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld bekende sporters en politici, mensen uit de kunstwereld, de industriesector, het recht of de zorg.

Walter Dresscher, voorzitter van de AOb: "De samenleving is een dynamisch geheel, onderwijs is daar onderdeel van. Als school heb je de verantwoordelijke taak om te filteren wat kinderen wel voorgeschoteld krijgen en wat niet. Er zijn ontzettend veel instellingen die gastlessen verzorgen. Dat is soms vanuit een ideëel motief en soms commercieel. De grens daartussen is niet altijd zo duidelijk. Als leraar moet je kunnen bepalen of het ingepast kan worden in een lesprogramma en of het aan de leerdoelen voldoet."