Het is niet de taak van een gemeente om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van bijzonder onderwijs, maar de wet verbiedt het niet. Dat antwoordt minister Marja van Bijsterveldt van OCW op Kamervragen van de VVD, zo meldt VOS/ABB.

VVD-Kamerlid Ton Elias had vragen gesteld over een onderzoek van de gemeente Zeewolde naar de haalbaarheid van een christelijke school voor voortgezet onderwijs in die gemeente. Hij vroeg zich af of het wel de taak van een gemeente is om zo'n onderzoek uit te voeren. In de wet staat immers dat het stichten van een bijzondere school een particuliere aangelegenheid is.

De minister antwoordt dat het inderdaad niet de taak van een gemeente is om de haalbaarheid van christelijk onderwijs te onderzoeken, maar zij antwoordt ook dat nergens in de wet staat dat gemeenten dit niet mogen doen. Het ligt volgens haar meer voor de hand als het haalbaarheidsonderzoek in Zeewolde door een bestuur voor bijzonder onderwijs zou worden uitgevoerd. Tegelijkertijd zegt ze dat ze niet kan ingrijpen, omdat de wet het gemeentelijke haalbaarheidsonderzoek immers niet verbiedt.

In Zeewolde is al sinds jaren openbaar voortgezet onderwijs. De openbare school Levant trekt er leerlingen uit Zeewolde en het ruime buitengebied van deze Flevogemeente.