Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs, juicht het toe dat de overheid doortastend optreedt als de kwaliteit van de school onder de wettelijke norm valt.

Hij bepleitte tijdens het congres De vrijheid van Onderwijs, ‘het recht van het bijzonder onderwijs in volledige vrijheid de identiteit uit te dragen' en bekritiseerde pogingen van onder andere D66, PvdA, SP en GroenLinks de onderwijsvrijheid onder druk te zetten.

Rog:'Door de PvdA die in diverse gemeenten een spreidingsbeleid voor staat en ouders feitelijk een vrije schoolkeuze ontneemt. En door de SP, D66 en GroenLinks die er voor pleiten dat alle scholen alle leerlingen accepteren. En ook de PVV is onmiskenbaar "duidelijk": zij huldigen het standpunt dat islamitisch onderwijs in Nederland verboden moet worden. ‘

Rog veroordeelt de uitsluiting van ‘mensen op grond van hun seksuele geaardheid, leeftijd, geslacht of geloofsovertuiging' en verwees daarvoor naar een ander grondwetsartikel dat ' discriminatie' verbiedt. ' Het niet aannemen van homoseksuele leraren wijzen wij als CNV Onderwijs dan ook af.'

De algemene vergadering van CNV Onderwijs roept het bestuur op alle mogelijke middelen die leiden tot bezuinigingen onder meer op passend onderwijs en de nullijn op salarissen van tafel te halen. Het voorstel is unaniem aangenomen.