(Novum) - Leraren gaan binnenkort opnieuw actievoeren tegen de bezuinigingen in het onderwijs. Dat meldt vakbond CNV Onderwijs. Wat de actie inhoudt en wanneer de acties plaatsvinden is nog niet bekend. Eerder deze maand gingen al leraren naar Den Haag om te protesteren.

Het bestuur van CNV Onderwijs werd woensdag tijdens de algemene ledenvergadering opgeroepen alle mogelijke middelen in te zetten, inclusief landelijke acties. Voorzitter Michel Rog sluit daarbij 'publieksonvriendelijke' acties niet uit.

Volgens de vakbond zijn acties onontkoombaar. De bezuinigingen op passend onderwijs, de ingrepen in het onderwijsachterstand vanwege bezuinigingen door gemeenten en de nullijn voor het onderwijspersoneel kunnen volgens CNV Onderwijs alleen door acties worden voorkomen.

De Algemene Onderwijsbond (AOb), de grootste onderwijsvakbond van Nederland, is het daarmee eens en bereidt ook acties voor. De AOb vraagt leraren om in verzet te komen. "Op elk onderwerp willen we gepast reageren. Op het moment zijn we nog vriendelijk en gaan we voornamelijk met de leden in gesprek", zegt een woordvoerder.