(ANP) - De ChristenUnie wil de prestatiebeloning voor leraren niet laten doorgaan om zo de geplande bezuinigingen op het passende onderwijs te verzachten.

ChristenUnie-Tweede Kamerlid Joël Voordewind brengt zijn voorstel woensdag in, als de begroting van het ministerie van Onderwijs in het parlement wordt besproken. Voordewind vindt dat het niet uit te leggen is dat de extra beloning aan leraren alleen maar mogelijk gemaakt wordt door te snijden in de hulp aan kinderen die moeilijk meekomen op school.

In de kabinetsplannen is een bezuiniging op het zogenoemde passend onderwijs opgenomen, de komende jaren oplopend tot 300 miljoen euro. De ChristenUnie wil die in elk geval halveren. Voor het belonen van leraren die heel goed presteren, trekt het kabinet op termijn 250 miljoen uit.

Ook andere oppositiepartijen als de PvdA en GroenLinks willen de bezuinigingen op het passend onderwijs terugdraaien. De partijen verschillen echter wel over de vraag hoe ze dat financieel voor elkaar moeten krijgen.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver heeft het kabinet wel grote ambities, bijvoorbeeld om bij de top vijf van kenniseconomieën te behoren, maar ontbreekt daarvoor het geld. Hij stelt verder dat het kabinetsbeleid goed uitpakt voor kinderen die de schooljaren vlot doorlopen, maar slecht voor wie afwijkt van de norm. ,,Bijvoorbeeld leerlingen die extra zorg nodig hebben of leerlingen op het vmbo die verder willen op de havo'', aldus Klaver.