DEN HAAG (ANP) - VVD en CDA houden ondanks kritiek van de oppositie vast aan de bezuiniging van op termijn 300 miljoen euro op de extra hulp aan leerlingen die moeilijk meekomen op school.

De twee regeringspartijen willen dat het geld gevonden wordt door te snijden in bureaucratie rond dit zogenoemde passend onderwijs.

Dat bleek woensdag tijdens het debat over de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer. In het regeerakkoord is een bezuiniging op het passend onderwijs opgenomen, beginnend bij 50 miljoen euro in 2012 en oplopend tot 300 miljoen.

Oppositie
De meeste oppositiepartijen hebben daar grote moeite mee, net als organisaties van werkgevers en werknemers in het onderwijs en andere belangenorganisaties. Zij vrezen dat zwakkere leerlingen de dupe worden, nergens meer terechtkunnen en thuis komen te zitten.

Het is een breed gedragen wens in de politiek om kinderen met extra hulp zo veel mogelijk binnen het reguliere onderwijs te houden en hen niet naar het speciaal onderwijs te verwijzen.

Haalbaar
SP en D66 betwijfelden of de bezuiniging haalbaar is door te snijden in bureaucratie. Ze verweten VVD en CDA bovendien niet naar de effecten te hebben gekeken van de bezuiniging op het passend onderwijs.

CDA-Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier wees erop dat er nog altijd ruim 1,2 miljard euro beschikbaar is voor de extra hulp en dat dat voldoende moet zijn. Door veel ruimte te laten aan de scholen verwacht ze dat talent van kinderen veel beter benut kan worden.