De Universiteit van Tilburg start in samenwerking met Ons Middelbaar Onderwijs, de vereniging van een groot aantal scholen voor voortgezet onderwijs in Noord-Brabant, in september 2011 een nieuwe academische lerarenopleiding: de Universitaire Lerarenopleiding Tilburg (ULT).

Aanleiding voor de oprichting is enerzijds het geringe aantal universitair geschoolde docenten in met name Noord-Brabant en anderzijds de groeiende interesse onder studenten voor het leraarsvak. Met deze opleiding willen de twee betrokken instellingen een kwaliteitsimpuls aan het voortgezet onderwijs geven.

Studenten zullen worden opgeleid tot eerstegraads docenten in de vakken Economie, Wiskunde, Management en Organisatie, Maatschappijleer, Filosofie, Nederlands en Levensbeschouwing. De opleiding geeft studenten met een universitaire Master in een van deze richtingen, de didactische en pedagogische basis om op alle niveaus van het voortgezet onderwijs les te geven.

De afgestudeerden van de ULT zullen zich onderscheiden van afgestudeerden van andere lerarenopleidingen door hun vakkennis op universitair niveau en door een relatief sterke nadruk op onderzoeksvaardigheden. Aansluitend op het principe van een Levenlang Leren (het onderwijskundige principe dat stelt dat een mens gedurende zijn hele leven in staat en gemotiveerd is om zich te blijven ontwikkelen in zijn of haar beroep) hebben deze docenten de bagage om door onderzoek van hun eigen praktijk hun onderwijs te verbeteren.

De NVAO, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie, die voorstellen voor nieuwe opleidingen moet keuren, heeft voor alle betrokken opleidingen een positief advies afgegeven. De verwachting is dat met name studenten van de Universiteit van Tilburg in deze opleidingen geïnteresseerd zullen zijn, maar ook studenten van elders zijn welkom.

Bron: UvT