Pabostudenten worden niet goed worden voorbereid op hun carrière als beroepsspreker. Studenten die een stemhandicap of stemklacht hebben, tonen na stembegeleiding verbetering, maar uiteindelijk is er toch sprake van terugval. Er is preventief trainingsbeleid nodig om pabostudenten te leren omgaan met hun stem. Dit concludeert drs. Leo Meulenbroek naar aanleiding van een onderzoek waarop hij gisteren promoveerde.

Studenten met een relatief hoge stemhandicap vertonen, zowel in het eerste jaar, na stages als aan het eind van de opleiding, een hoger risico op psychosomatische klachten en meer reactief/defensief copinggedrag. Meulenbroek onderzocht ook de invloed van persoonlijkheid op stemproblemen. Het blijkt dat pabostudenten met persoonlijkheidskenmerk type D meer kans hebben op stemproblemen dan andere studenten. Type D staat voor het aanwezig zijn van zowel negatieve affectiviteit als sociale inhibitie. Studenten met type D én een hogere stemhandicap hebben een duidelijk hogere kans op psychosomatische klachten, vooral op angst, agorafobie, depressie en slaapproblemen, en vertonen vaker onsuccesvol copinggedrag dan andere pabostudenten.

Meulenbroek concludeert dat er op de pabo logopedisten nodig zijn om aanstaande leerkrachten te behoeden voor uitval vanwege stemproblemen door het werk in de klas. Hij adviseert om in de opleiding, naast het gebruikte stemonderzoek, aanvullend stembandonderzoek te doen om zo risicostudenten op te sporen. Daarnaast is speciale aandacht voor psychosomatische factoren zinvol. Logopedisten kunnen studenten stimuleren tot het toepassen van adequaat copinggedrag in toekomstige stageactiviteiten.

Leo Meulenbroek voltooide de Pedagogische Academie in Breda en de opleiding Logopedie in Eindhoven. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij op de afdeling KNO van het UMC St Radboud, in samenwerking met de KU Leuven. Zijn promotie is ondergebracht in het onderzoeksinstituut Donders Centre for Neuroscience (DCN). Meulenbroek is docent logopedie en opleidingsdocent aan de Pabo Arnhem.

Bron: Radboud Universiteit (via Nieuwsbank.nl)