Elf juffen van basisschool in Zoetermeer vertrekken tegelijkertijd

Elf juffen van een basisschool in Zoetermeer stappen bijna tegelijk op. De directie van de school zegt dat dit op toeval berust en dat dat geen reden is tot paniek. Ouders maken zich wel grote zorgen en denken dat er meer aan de hand is. Dat meldt het AD.

Juffen Ingrid, Ria, Sabrina, Leonie, Evi, Linda, Marjolein, Madeleine, Jet, Hande en Daisy zullen binnenkort afscheid nemen van basisschool Passe Partout. Dat elf juffen vertrekken zorgt bij de school aan het Saturnusgeel voor een groot gat in het personeelsbestand. Er zitten zo’n tweehonderd leerlingen op de school en veertien leraren geven er les.

Nieuwe juffen en meesters 

De ouders vragen zich af waar de school al die nieuwe juffen en meesters vandaan haalt. Eind augustus moet alles rond zijn, want dan gaat het nieuwe schooljaar van start. Interim-directeur Aziz El Amiri verraste de ouders afgelopen week met een brief waarin het vertrek van de elf juffen stond vermeld.

Volgens El Amiri konden een aantal juffen een baan dichterbij huis krijgen en waren anderen toe aan iets anders. Maar er staat ook in de brief dat er leraren zijn die aangeven dat er te veel verandert op het ogenblik en dat dit niet past bij hun visie.

Leidinggeven 

De manier van leidinggeven heeft er volgens de ouders voor gezorgd dat de juffen zijn opgestapt. Toch zijn er ook ouders die de school prima vinden, maar vinden ze wel dat de communicatie beter moet. “De vorige directeur was opeens verdwenen vanwege ziekte, maar niemand vertelde ons iets. En nu kregen we opeens deze brief over het opstappen van de elf juffen”, aldus een ouder. Omdat de ouder bang is dat haar kinderen moeilijkheden krijgen op school wil ze graag anoniem blijven.

Interim-directeur El Amiri stapt zelf ook op. Na de zomervakantie loopt hij niet meer op de school rond. Zijn tijdelijke opvolger Gerold Baan startte maandag 10 juni met zijn werkzaamheden op de school. Bestuurder Lisette van Houwelingen van scholenstichting Montessori Onderwijs Zuid-Holland (MZH), waar Passe Partout onder valt, huurde de beide heren in. Van Houwelingen valt overigens ook in omdat er een aantal bestuurders van de MZH zijn uitgevallen.

Onderwijsinspectie 

De Onderwijsinspectie heeft de school op de radar staan en kijkt vanaf een afstandje mee, zo laat een woordvoerder weten. Van Houwelingen laat weten dat er gelijk een zoektocht is gestart naar nieuwe leraren. Een aantal nieuwe leerkrachten heeft al te kennen gegeven dat ze na de zomervakantie willen starten op de basisschool. “De komende weken hopen we meer nieuwe leerkrachten aan te trekken.”

De school blijft gewoon open, daar was eerst ook veel onduidelijk over, maar de ouders hebben hier inmiddels meer informatie over gekregen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk