Thuiszittersvraagstuk uitgebreid aan bod bij NPO Radio 1-programma 5 Dagen

In Nederland gaan meer dan 20.000 kinderen niet naar school. In de week van 27 mei reist de gele bus van het NPO Radio 1-programma 5 Dagen (NTR/PowNed) met presentatoren Ajouad El Miloudi en Mirthe van der Drift het land door om aandacht te besteden aan het thuiszittersvraagstuk. Dat meldt de NTR.

Een grote groep kinderen in Nederland gaat niet naar school. Naar schatting gaat het om meer dan 20.000 kinderen, die om verschillende redenen thuis zijn komen te zitten.

Wet Passend Onderwijs 

En dit terwijl meer dan 10 jaar geleden de Wet Passend Onderwijs in werking trad. Deze wet moest ervoor zorgen dat alle leerlingen een plek in het onderwijs krijgen die past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. De Kinderombudsman luidt daarom de noodklok en doet een oproep om te zorgen dat alle kinderen zo snel mogelijk passend onderwijs krijgen. 

Persoonlijke verhalen van docenten, thuiszitters en ouders 

5 Dagen duikt dieper in het thuiszittersvraagstuk met persoonlijke verhalen van ouders, docenten en thuiszitters. Waarom vallen deze kinderen buiten de boot? Wat voor gevolgen heeft dat? En hoe kunnen we dat oplossen?

Maandag 27 mei is Nils Aukema te gast in de bus van 5 Dagen. Hij kwam zelf  thuis te zitten en zet zich nu met de Adviesraad ÉigenWijsheid in voor andere jongeren in hetzelfde schuitje.

Dinsdag 28 mei zijn Pauline Hurkmans en Joli Luijckx te gast. Pauline Hurkmans is ouder van drie hoogbegaafde kinderen die niet in het onderwijssysteem passen. Samen met Joli Luijckx van Oudervereniging Balans vertelt ze over wat het als ouder betekent als je kind thuis komt te zitten.

Woensdag 29 mei komt Martin Schravesande aan het woord. Na jarenlang voor een klas van thuiszitters te hebben gestaan houdt hij zich op pedagogisch vlak bezig met hulp bij schooluitval.

Donderdag 30 mei vertellen Marjon Velsink en Melanie Philips wat je als docent kunt betekenen voor het groeiend aantal thuiszitters. Deze leraren in het voortgezet onderwijs schreven samen het boek ‘De achterkant van het onderwijs’, waarin verschillende thuiszitters hun verhaal delen. 

Vrijdag 31 mei is Merlijn Goldsack te gast. Ook hij kwam op jonge leeftijd thuis te zitten. Later maakte hij een documentaire over zijn reis naar passend onderwijs, waarin hij het Nederlandse schoolsysteem vergelijkt met dat van andere landen om tot een mogelijke oplossing te komen. 

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Hans Tak