Docenten gezocht voor nieuwkomersklassen in Amsterdam

In Nederland hebben alle kinderen van 5 tot en met 17 jaar recht op onderwijs. Dat geldt ook voor kinderen die nog maar een beetje Nederlans spreken. Kinderen van middelbare schoolleeftijd met een gebrekkige taalvaardigheid komen op het voortgezet onderwijs in nieuwkomersklassen. Door de oorlog in Oekraïne en de opvangcrisis in Ter Apel is het aantal leerlingen in het nieuwkomersonderwijs de afgelopen jaren bijna verdubbeld. In Amsterdam zijn er ook scholen die lesgeven aan deze speciale klassen. Een aantal scholen in de hoofdstad van Nederland zijn op zoek naar docenten, aldus Gemeente Amsterdam.  

Het concept

Deze speciale nieuwkomersklassen zijn bedoeld voor kinderen die korter dan een jaar in Nederland wonen en de Nederlandse taal nog niet voldoende beheersen. Het belangrijkste is dan ook dat deze kinderen de taal zo snel mogelijk leren en beheersen. De kinderen krijgen behalve Nederlands ook andere vakken, zoals wiskunde en Engels. Ook wordt de kennis van de kinderen bijgespijkerd op het gebied van gewoontes en gebruiken in Nederland.

Amsterdamse deelnemende scholen

Op vier Amsterdamse scholen voor voortgezet onderwijs zijn deze speciale klassen: het Montessori Lyceum Oostpoort en de Luca praktijkschool in stadsdeel Oost en het Mundus College en DENISE in stadsdeel West. Gemiddeld verlaten de deelnemers van het nieuwkomersonderwijs de klassen na twee jaar om vervolgens door te stromen naar het reguliere onderwijs. Denk hierbij aan vmbo, havo, vwo of het praktijkonderwijs. Er wordt het hele jaar door gecontroleerd of de kinderen in een klas zitten die goed bij hun (taal)niveau past.

Mundus College

De achtentwintigjarige Marloes van Beek is docente op het Mundus College: “Ik begon hier 5 jaar geleden als docent Engels. Daarvoor ben ik opgeleid. Al snel merkte ik dat de kinderen erg graag Nederlands willen leren. Ik wilde hen daarbij helpen. "Daarom haalde ik een aanvullend certificaat om Nederlands als tweede taal (NT2) te mogen geven.” Marloes heeft op Mundus te maken met een hele diverse klas. De kinderen komen overal vandaan, van India tot Bulgarije tot de Filipijnen. “Lesgeven aan nieuwkomers is heel dankbaar werk." De kinderen willen heel graag leren en we kunnen ze ook veel bieden. "Er is schoolontbijt, we sporten, gaan naar musea en naar het theater.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema