Zij-instromers basisonderwijs: ‘Het werk is zwaar, maar ook heel leuk’

Het lerarentekort is nog steeds een groot probleem in het basisonderwijs. Een oplossing voor de lange termijn is er niet. Maar, voor nu zijn zij-instromers van groot belang op basisscholen. Dit zijn mensen die een carrièreswitch maken vanuit een andere sector naar het (basis)onderwijs en zij kunnen de hoge werkdruk voor nu opvangen, zo valt te lezen in Metronieuws.

Meer aandacht voor zij-instromers in basisonderwijs

Tijdens een aflevering van Khalid & Sophie schuiven drie zij-instromers aan en vertellen zij over hun redenen om het traject als zij-instromer in te gaan. Ze vertellen onder meer over hun dagelijkse werkzaamheden en ervaringen met de transitie van hun oude baan naar docent in het basisonderwijs. Over een aantal dingen zijn alle drie de zij-instromers het met elkaar eens: ze hebben het iedere dag naar hun zin om voor een klas te staan, het werk in het basisonderwijs is zwaar en het zij-instroomtraject wordt veelal onderschat.

Werken in basisonderwijs is zwaar

De zij-instromers ervaren het werk in het basisonderwijs als waardevol, maar ook zwaar. Zo hebben ze veel te maken met uitval, waardoor de werkdruk hoog is. Ook ouders hebben steeds hogere eisen aan het onderwijs van hun kind. Terwijl zij-instromers met deze problematiek moeten werken, zijn ze ook nog eens een ingewikkeld traject ingegaan. Als zij-instromer moet je namelijk eerst een voortraject van drie maanden volgen, waarna pas bepaald wordt of je het instroomtraject in mág gaan. Want niet iedereen is geschikt voor het basisonderwijs.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer