Hbo-docenten gaan stap omhoog in salarisschaal na aanvullende cao-afspraak

Hogescholen moeten de functie van docent altijd gaan waarderen in een salarisschaal van 11 of hoger. De functietitel ‘docent’ hoort voortaan in salarisschaal 11 of hoger te vallen. Dat staat in een aanvullende cao-afspraak die de AOb heeft gemaakt samen met de andere bonden en de Vereniging Hogescholen. Dat meldt de AOb. 

Docenten die op dit moment in salarisschaal 10 zitten en taken uitvoeren waarbij ze afstudeerders begeleiden, studenten beoordelen of toetsen of onderwijs ontwikkelen, komen ook in salarisschaal 11 terecht. De afspraak die gemaakt is is dat hogescholen alle docentfuncties met salarisschaal 10 onder de loep nemen. Zo kunnen ze bekijken of de functies in aanmerking komen voor salarisschaal 11. Uiterlijk 1 september 2025 moeten de hogescholen dit geregeld hebben.

Geen onderhandeling 

Dit betekent ook dat een groep docenten automatisch naar salarisschaal 11 stroomt zonder dat ze daarvoor in onderhandeling hoeven met hun leidinggevenden.

Functietitels 

De hogescholen bepalen zelf welke functietitels ze geven aan functies die niet in schaal 11 vallen. Werknemers die al in dienst zijn bij de hogeschool en geen stap omhooggaan, kunnen hun huidige titel blijven gebruiken. Maar alleen als ze dit afspreken met de hogeschool waaraan ze werken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk