Reactie NOS na lhbti-item zorgt voor boosheid bij UvA-wetenschapper Buijs

UvA-sociaalwetenschapper Laurens Buijs is niet blij met de NOS, die zegt spijt te hebben van het aandragen van Buijs als bron in het NOS Journaal van maandagavond. Adjunct-hoofdredacteur Wilma Haan liet dinsdag weten dat de NOS de veelbesproken Buijs niet had moeten aandragen in een item over agressie tegen lhbti-jongeren in Eindhoven. Buijs spreekt van "een schande".

"Adjunct-hoofdredacteur NOS journaal neemt afstand van mijn optreden gister. Wat een schande is dit toch allemaal", reageert Buijs op Twitter. "Dan help je die mensen in je eigen tijd vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid en is dit de stank voor dank! Tijd om de bezem door woke NOS te halen." Volgens Buijs heeft Haan "niets in de journalistiek te zoeken" en "verdient" zij ontslag.

Veelbesproken onderzoeker 

Buijs vertelde maandag in het NOS Journaal van 20.00 uur over de toename van homofobie en over de bijeenkomst van lhbti-jongeren in Eindhoven, die zaterdagavond met geweld werd verstoord door voetbalsupporters. De onderzoeker is al enige tijd veelbesproken, onder meer omdat hij "het verschijnsel 'non-binair' en de bijbehorende obsessie met 'pronouns'" in een opiniestuk voor Folia, een onafhankelijk medium voor studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam, "een lege hype" noemde en omdat hij op Twitter een like aan een queer-vlag gaf die was omgevormd tot hakenkruis.

Middelpunt van het debat 

Haan liet op Twitter weten dat Buijs "journalistiek gezien niet de beste duider van deze ontwikkeling" was, omdat hij "zelf in het middelpunt staat van een debat over precies dit onderwerp". Daar was de redactie zich "onvoldoende van bewust", aldus Haan, die benadrukt dat de gebeurtenis intern wordt geëvalueerd bij de NOS. "Ter lering."

Door: ANP