Met kwestie docent Buijs van de UvA mengt minister Dijkgraaf zich niet

Minister Dijkgraaf laat na Kamervragen van de PVV en Forum voor Democratie weten niet in te gaan op de kwestie rondom docent Laurens Buijs. De docent aan de UvA hekelt de woke-cultuur op de Amsterdamse universiteit. Dat meldt ScienceGuide. 

Buijs, die een aantal weken geleden een artikel schreef op de opiniepagina van Folia, keerde zich tegen de woke-cultuur binnen de sociale wetenschappen. Studenten riepen vervolgens op om Buijs geen les meer te laten geven en ook de opleidingsdirecteur afstand van de uitspraken van Buijs. 

Sociale veiligheid 

Minister Dijkgraaf is het oneens met Harm Beertema (PVV) dat de opleidingsdirecteur geen afstand mag nemen van de uitspraken van Buijs. Minister Wiersma schrijft ook dat naar zijn mening de universiteit voor iedereen een veilige plek moet zijn, maar plaatst daar wel een kanttekening bij. “Dit neemt niet weg dat de sociale veiligheid van studenten en medewerkers soms op gespannen voet staan met de vrijheid van meningsuiting en de academische vrijheid. In eerste instantie is het aan de bestuurders binnen de universiteiten om daar een verstandige weg in te vinden.”

Externe commissie 

Minister Dijkgraaf vindt het dan ook niet zijn taak om in te treden op deze kwestie. Een externe commissie doet nu onderzoek naar de meldingen van docent Buijs. Minister Dijkgraaf heeft vertrouwen in het handelen van het college van bestuur.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk