Hoogleraar RUG: verstandig advies om Groningenveld op waakvlam te houden

Hoogleraar energie-economie Machiel Mulder van de Rijksuniversiteit Groningen noemt het advies van Gasunie om het Groningenveld langer op de waakvlam te houden en nog niet definitief te sluiten, verstandig. Gasunie adviseerde dit aan het kabinet vanwege de oorlog in Oekraïne. Het stopzetten van de gaswinning dit jaar zou te risicovol zijn met het oog op de leveringszekerheid van gas.

"De gasprijs daalt nu door de zachte winter, maar de situatie kan natuurlijk snel veranderen waardoor de gasprijs weer sterkt toeneemt. Het Groningenveld kan een belangrijke rol spelen als er echt een gastekort ontstaat voor huishoudens en de industrie", zegt de hoogleraar. Hij wijst erop dat er nog steeds wel wat gas uit Rusland komt, maar dat de mark krap blijft. "We weten niet wat er de komende jaren gaat gebeuren", vervolgt Mulder.

Noodsituatie 

Hij onderstreept dat het belangrijk is om gas achter de hand te houden voor een noodsituatie.

Aardbevingen 

Het kabinet gaf eerder aan de gaswinning uit het Groningenveld komend najaar en uiterlijk 2024 dicht te willen doen. Dit is volgens de regering nodig vanwege de aardbevingen waar Groningen al jaren last van heeft. Volgens hoogleraar Mulder speelt dit gevaar echter niet wanneer er kortstondig gas uit het veld gehaald wordt.

Door: ANP