Meester Marc gaf als donor zijn lever aan een onbekend kind

Meester Marc Zegers (30) gaf afgelopen jaar een deel van zijn lever aan een kind dat hij niet kende. Zegers wilde graag een ziek kind weer een toekomst geven. Dat meldt RTL Nieuws. 

Een stuk van zijn lever doneren voelde voor Zegers als iets heel natuurlijks. “Ik ben gezond, ik heb het, neem het mee dacht ik. Je lever groeit gewoon weer aan, dus het was voor mij heel logisch om te doen.” Zegers heeft niet alleen een kind geholpen, maar hij heeft een heel gezin weer een toekomst gegeven.

Anonieme donatie 

Zegers koos specifiek voor een anonieme donatie aan een kind. Er volgde een lange procedure. Voor een afspraak in het ziekenhuis was Zegers vaak twee uur en een kwartier onderweg. “Groningen is niet bepaald dichtbij.”

Gezond lichaam 

Afgelopen jaar kwam er een oproep. Een kind was ernstig ziek en er kon geen match bij familie worden gevonden. Zegers vond het wel raar om als gezond persoon een ziekenhuis binnen te lopen en een operatie te ondergaan terwijl je die eigenlijk helemaal niet nodig hebt en ook niet ziek bent. “Dat zeggen alle artsen ook, dat het heel onnatuurlijk is om in een gezond lichaam te snijden.”

Leven weer langzaam opbouwen 

Zegers dacht dat hij zich veel sneller weer fit zou voelen, maar dat valt flink tegen. “Er staat gemiddeld drie tot zes maanden voor het herstel, maar ik ben nog steeds niet fulltime aan het werk.” Zegers bouwt zijn leven weer langzaam op. Stap voor stap werkt hij meer uren en zijn lever groeit langzaam weer aan. Zegers kijkt terug op een bijzondere periode waarin hij echt iets betekend heeft voor een ander. Hij heeft vanwege de privacy geen idee wie het kind is dat hij heeft geholpen. Het enige dat hij weet is dat de operatie bij het kind succesvol is verlopen. “Dat is toch ook wat je hoopt. Ik gun het kind in kwestie en de familie een welverdiende en gezonde toekomst.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk