Geen lunch of ouderbijdrage, armoede dringt langzaam scholen binnen

Kinderen zonder ontbijt of lunch naar school, een lege laptop omdat thuis opladen niet lukt en ouders die de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen betalen. Veel scholen merken dit jaar deze dingen. Er komt minder geld binnen bij ouders en de armoede in de klas is steeds meer zichtbaar. Ook op basisscholen groeit de armoede. Daarvan zijn de hoge energierekeningen en de dalende koopkracht de boosdoener. Dat meldt RTV Utrecht.

De VO-Raad en de PO-Raad krijgen al een tijdje te horen dat er veel minder geld binnenkomt voor het onderwijs. In het basisonderwijs is de vrijwillige ouderbijdrage wel iets minder hoog dan in het voortgezet onderwijs, maar toch kan dat op de lange termijn voor problemen zorgen.

Activiteiten 

“Als te weinig ouders betalen dan kunnen niet alle activiteiten die scholen willen bieden doorgaan”, zegt Henk Hagoort, directeur van de VO-Raad. “Scholen moeten dus kritisch kijken naar welke activiteiten ze kunnen aanbieden.”

Geen ontbijt of lunch 

De armoede gaat verder dan het niet kunnen betalen van activiteiten. Hagoort was laatst op een school in Eindhoven en daar gaven ze aan dat sommige kinderen na schooltijd langer op school blijven omdat het daar tenminste warm is. Ook zijn er steeds meer kinderen die geen ontbijt of lunch meenemen naar school. Als kinderen slecht hebben gegeten komen ze niet in een goede leerhouding terecht. 

Schoolpersoneel 

Niet alleen bij leerlingen is de armoede te zien, ook bij het schoolpersoneel wordt dat duidelijk. “We hebben collega’s die heel erg geraakt worden door de stijgende prijzen. Er zijn zelfs collega’s die vragen of ze hier mogen douchen.”

Hagoort raadt scholen aan om niet alleen naar de kinderen te kijken, maar ook naar het eigen personeel. “Misschien is iemand al geholpen met een voorschot op de eindejaarsuitkering.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk