Docenten universiteiten gaan voor het eerst actie voeren voor meer vaste banen

Docenten in dienst van universiteiten willen in de nieuwe cao korte metten maken met het jarenlang hoppen van tijdelijk contract naar tijdelijk contract. Daarom gaan ze donderdag 12 mei in Utrecht actievoeren voor meer vaste banen. Het is de eerste keer dat docenten van universiteiten actievoeren tijdens cao-onderhandelingen. Dat meldt de FNV.

Jan Boersma, bestuurder FNV Onderwijs & Onderzoek: "Als we de kwaliteit van onderwijs willen behouden is het nodig om de flex-cultuur bij universiteiten verder terug te dringen."

Vaste dienst 

Vorig jaar werd al afgesproken dat universitair docenten (docenten die zich naast lesgeven ook richten op onderzoek), hoofddocenten, hoogleraren en ondersteunend personeel na een jaar in vaste dienst komen. Boersma: "Dat was al een behoorlijke omslag. Nu is het de beurt aan de docenten die bijna 100 procent van hun tijd in collegezalen staan."

Tijdelijk contract 

Zo’n honderd docenten van onder meer Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leiden zijn aanwezig bij de actie in Utrecht. Ze overhandigen een tijdelijk contract aan de aanwezige werkgevers en er zijn speeches.

Cao

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Nederlandse Universiteiten lopen al vanaf begin januari. De huidige cao liep af op 1 april 2022.

Bij de Nederlandse universiteiten werken ruim 57.000 mensen, waarvan zo’n 5.200 docenten hun focus hebben op het lesgeven.

Door: Nationale Onderwijsgids