Week 5: Scholen heropenen, leraren willen prik en studenten krijgen gratis jaar

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Situatie kinderen in azc’s zeer zorgwekkend door tweede lockdown

Kinderen in asielzoekerscentra lijden zwaar onder de coronamaatregelen, zo blijkt uit een steekproef van de Werkgroep Kind in azc. Een ruime meerderheid (52 procent) geeft aan dat door slechte wifi in het azc het voor deze kinderen onmogelijk is om online lessen te volgen of schoolwerk te maken. Ook zegt bijna de helft (43 procent) dat er geen laptops of tablets voor digitaal onderwijs aanwezig zijn.
 

Dinsdag: Petitie van docenten voor vaccinatie ruim 25.000 keer ondertekend

Een grote groep onderwijzers stelt dat er een bovengemiddeld risico op besmetting is zonder vaccinatie en dat het onjuist is dat jonge kinderen het virus niet kunnen doorgeven. De petitie is afgelopen zaterdag gelanceerd door de groep leraren. Behalve het laten inenten van het voltallige onderwijspersoneel vragen zij de Tweede Kamer om de schoolweging leidend te maken, waarbij als eerste de scholen in gebieden met de meeste kwetsbare gezinnen heropenen.
 

Woensdag: Dit zijn de praktische richtlijnen waarmee basisscholen open kunnen

Zo geldt het dringende advies om zoveel mogelijk met vaste groepen te werken, voor het geval er toch een besmetting plaatsvindt. Dan hoeven minder leerlingen in quarantaine. Onderwijspersoneel dat lesgeeft aan groep 7 en 8 kan desgewenst een mondkapje of faceshield dragen, leerlingen van groep 7 en 8 wordt geadviseerd een mondkapje te dragen buiten de klas. Onderwijspersoneel en leerlingen die in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus gaan vijf dagen in quarantaine. Daarna kunnen ze zich laten testen of nog vijf dagen langer in quarantaine blijven. 
 

Donderdag: ‘40 procent van de leerlingen dreigt te zakken voor het eindexamen’

30 tot 40 procent van de eindexamenkandidaten dreigt te zakken voor hun eindexamen. Hoewel eindexamenleerlingen tijdens de huidige lockdown wel gewoon naar school kunnen, hebben ze door de gevolgen van de coronacrisis toch minder onderwijs gekregen. Sommige scholen houden er zelfs rekening mee dat bijna de helft van de leerlingen zal zakken. 
 

Vrijdag: Kamer wil studenten met studievertraging gratis een jaar extra studietijd geven

De Tweede Kamer wil dat studenten die studievertraging oplopen vanwege de coronacrisis een jaar extra studietijd krijgen, zonder dat ze daar college- en lesgeld voor hoeven te betalen. Een voorstel daartoe van GroenLinks en D66 kan donderdag rekenen op een meerderheid in de Kamer. De inkomsten die onderwijsinstellingen hierdoor mislopen moeten gecompenseerd worden door de overheid.
 
Door: Nationale Onderwijsgids