Deltapremie 2021: hogescholen kunnen lectoren met meeste impact voordragen

Hogescholen kunnen vanaf vandaag een lector voordragen voor de Deltapremie 2021. Deze tweejaarlijkse prijs beloont lectoren die veel impact hebben met hun onderzoek en die binnen hun hogeschool een voortrekkersrol vervullen. Een deskundige jury onder leiding van Ionica Smeets - hoogleraar Wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden - maakt een selectie uit alle voordrachten voor de Deltapremie. De twee winnaars van deze eervolle premie ontvangen ieder een bedrag van 500.000 euro. Dit melden Regieorgaan SIA en Vereniging Hogescholen.

In 2021 beleeft de Deltapremie haar tweede editie. De prijs heeft als doel de zichtbaarheid en de doorwerking van het praktijkgericht onderzoek te vergroten. De Deltapremie wordt elke twee jaar uitgereikt aan twee lectoren die hebben zich hebben ontwikkeld tot ambassadeurs van het praktijkgericht onderzoek.

“Een goede lector zoekt altijd de verbinding tussen onderzoek, onderwijs en praktijk. Het zoeken naar verbinding is een waarde op zichzelf: het maakt ook deel uit van het DNA van de hogescholen en is de kerntaak van het Regieorgaan SIA. Daarom slaan we opnieuw de handen ineen met de Vereniging Hogescholen. Dit doen we met de ambitie om met de Deltapremie het onderzoek van hogescholen te stimuleren en een stap verder te brengen”, vertelt Huib de Jong, voorzitter van Regieorgaan SIA.

Eerste winnaars Deltapremie

De eerste Deltapremie is uitgereikt aan AnneLoes van Staa, lector Transities in Zorg aan Hogeschool Rotterdam, en Mark Mobach, lector Facility Management aan de Hanzehogeschool Groningen. Zij werden door de jury geroemd vanwege de sterke reputatie die zij hebben in hun vakgebied, hun grote netwerk en de maatschappelijke impact die zij met hun onderzoeksgroep realiseren.

Voordrachten voor de Deltapremie kunnen tot 1 mei 2021 worden gedaan door de voorzitters van het College van Bestuur van hogescholen. De Deltapremie wordt in november 2021 uitgereikt.

Door: Nationale Onderwijsgids