‘Zieke’ docent moet 36.000 euro terugbetalen aan voormalige werkgever

Een 43-jarige docent aardrijkskunde moet ruim 36.000 euro terugbetalen aan de Amsterdamse onderwijsstichting Esprit. Hij meldde zich ziek en ontving twee jaar lang salaris van de stichting, maar ondertussen werkte hij op een andere school. De kwestie kwam aan het licht toen de docent een WIA-uitkering aanvroeg. Dit meldt RTL Nieuws.

De docent werkte sinds 2015 voor vijftien uur in de week op een school van Esprit, maar meldde zich in april 2018 ziek naar aanleiding van problemen binnen zijn vakgroep. De man bleef ziek en de school betaalde zijn loon door. Toen het recht op loondoorbetaling na twee jaar afliep, vroeg de leraar een WIA-uitkering aan, maar deze werd geweigerd omdat bleek dat de docent al sinds september 2018 op een andere school in Amsterdam werkte. Hij werkte voor zeventien uur in de week op het Regio College, maar kreeg dus ook nog altijd voor de vijftien uur op de Esprit-school betaald.

Rechter

De onderwijsstichting ontsloeg de docent op staande voet toen zij lucht kreeg van de kwestie en stapte vervolgens naar de rechter om het doorbetaalde salaris terug te eisen, plus de kosten die gemaakt waren voor de ondersteuning van de ‘zieke’ docent. Volgens de docent heeft Esprit geen recht op terugbetalingen omdat hij voor de andere school werkte in het deel van de werkweek dat hij niet voor Esprit werkte. Bovendien vond de leraar dat het om totaal ander werk ging, omdat hij op het Regio College niet hoefde samen te werken.

Uitspraak

Uit de onlangs openbaar gemaakte uitspraak blijkt dat de kantonrechter niets zag in de argumenten van de leraar en Esprit gelijk gaf. De docent moet daarom 30.000 euro aan salaris en 5.000 euro aan re-integratiekosten terugbetalen, en daarnaast ruim 1000 euro aan juridische kosten vergoeden.

Door: Nationale Onderwijsgids