Drie docenten over het huidige leerlingenniveau

Welke invloed heeft de sluiting van de scholen in het voorjaar gehad op het niveau van middelbare scholieren? En had het thuisonderwijs ook positieve gevolgen? Dat vroegen we drie docenten. Hun ervaringen zijn verschillend. 

Zo merkt docent Nederlands Arnoud Kuipers weinig verschil in niveau bij zijn leerlingen. Al kan dat ook komen omdat hij aan het gymnasium lesgeeft, denkt hij. “Leerlingen op het vmbo hebben over het algemeen meer structuur nodig, denk ik. Zij maken hun opdrachten vooral voor de docent, in plaats van voor zichzelf. Gymnasiasten zijn toch wat zelfstandiger.”
 
Illanga Bel merkte juist dat het niveau van haar leerlingen flink gedaald is. Veel leerlingen zijn nog niet op het niveau waar ze in dit stadium zouden moeten zijn. Illanga geeft Engels aan de bovenbouw havo. “Leerlingen zeiden wel dat ze mijn uitleg begrepen, maar dat zag ik niet terug in de opdrachten die ze inleverden.”
 
Ook Tineke Kaptein, docent Nederlands op een vmbo-school in Breda, maakt zich zorgen over het niveau van scholieren. Veel van haar leerlingen komen uit gezinnen waar ze thuis weinig tot geen Nederlands spreken. Zie je niveau dan maar eens op peil te houden. Tineke: “Op basisvragen wisten veel leerlingen het antwoord niet meer. Wat is de persoonsvorm in deze zin? Hoe spel je dat woord?”
 
Wil je meer weten over de ervaringen van deze drie docenten? Lees het hele interview hier.
 
Door: Nationale Onderwijsgids