Normal_leraar_docent

Amsterdamse leraren in het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) hadden tot voor kort geen recht op salaristoeslag. Dit terwijl alle leraren in het primaire onderwijs van de gemeente Amsterdam dat wel hadden. Docenten in het VSO vallen ondertussen wel onder de cao voor primair onderwijs. Kamerleden Peter Kwint van de SP en Michel Kwint van het CDA wisten er samen met een 17-jarige examenleerling - en voorvechter voor het VSO - voor te zorgen dat nu ook deze leraren recht hebben op de toeslag. Dit meldt VOS/ABB.

Voor vier grote steden en Almere is geld beschikbaar gesteld voor het aantrekkelijker maken van het lerarenberoep zodat het tekort aan docenten wordt aangepakt. De steden mogen hun eigen budget naar believen uitgeven en Amsterdam besloot dit middels een salaristoeslag te doen, maar wist leraren in het VSO uit te sluiten.

Laagst betaalde docenten van Amsterdam

Volgens de betrokken eindexamenleerling, de 17-jarige Elijah Delsink met autisme die vecht voor een beter VSO, waren leraren in zijn onderwijssector zonder de salaristoeslag de laagst betaalde docenten van Amsterdam geweest en hadden zij mogelijk sneller besloten het vak te verlaten. “Amsterdam heeft er echt knetterhard aangewerkt om dit recht te zetten, chapeau!”, besluit hij. 

Door: Nationale Onderwijsgids