CBS: Meer banen en meer vacatures voor het onderwijs

Na een lichte verruiming in het derde kwartaal is de arbeidsmarkt in het vierde kwartaal van 2019 weer krapper geworden. Er kwamen opnieuw meer vacatures bij en de werkloosheid daalde licht. Het aantal banen nam toe. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt.

Na een meer bescheiden stijging in het derde kwartaal, groeide het aantal banen weer harder, namelijk met 48 duizend. Dit is een toename van 0,4 procent ten opzichte van het derde kwartaal. In het onderwijs kwamen er in het vierde kwartaal 3000 banen bij ten opzichte van het derde kwartaal.
 

Openstaande vacatures

Eind december 2019 was het aantal openstaande vacatures opgelopen tot 291.000. Dat is een toename van ruim 3 duizend, vergeleken met een kwartaal eerder. Al zes jaar lang neemt het aantal openstaande vacatures elk kwartaal toe. 
 
In het onderwijs heeft het aantal openstaande vacatures een nieuw hoogtepunt bereikt: er stonden in het vierde kwartaal 8200 vacatures open, tegen 7800 vacatures in het derde kwartaal van 2019. De vacaturegraad is met 14 vacatures per duizend banen van werknemers onveranderd en wederom het laagst in het onderwijs.
 
Door: Nationale Onderwijsgids