Normal_spaarvarken_spaarpot_sparen_geld_pensioen

Gister opende Koningin Máxima op een bijeenkomst in Utrecht de pensioen3daagse en gaf daarmee tegelijk ook het startsein voor het ABP jaarprogramma Reality Check. Op de bijeenkomst sprak ze met leraressen uit het basisonderwijs die deelnamen aan de door ABP aangeboden training Financiën in de Vingers, een onderdeel van de campagne. ABP is met deze campagne gestart naar aanleiding van het gegeven dat vrouwen bij ABP gemiddeld 40 procent minder pensioen opbouwen dan mannen, met name doordat ze meer parttime werken. En dat vrouwen zich tegelijkertijd minder verdiepen in hun financiële toekomst. Met de campagne wil ABP vrouwelijke deelnemers laagdrempelig inzicht geven in hun pensioen en hen ook bewust maken van de eigen keuzes die hierop van invloed zijn. Dit meldt ABP.

Koningin Máxima is erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken en vanuit deze functie vraagt zij aandacht voor financiële educatie en het verstandig omgaan met geld. Naast voorlichting en tips op www.realitycheck.nl voor vrouwen in Nederland, biedt ABP vrouwelijke deelnemers de training ‘Financiën in de vingers’ aan die meer inzicht in het eigen financiële gedrag verschaft en kennis over pensioen vergroot. 
 
ABP zet zich in om haar deelnemers inzicht te geven in hun persoonlijke pensioen en biedt hen via mijnabp.nl hulpmiddelen, zoals de persoonlijke pensioenpot en de tool helder overzicht en inzicht. ABP bereidt haar deelnemers daarnaast ook voor op mogelijke verlaging van het pensioen in de komende jaren als gevolg van een te lage dekkingsgraad. Tegelijk hoort daar ook bij dat deelnemers zich realiseren dat eigen keuzes van invloed zijn op de hoogte van hun pensioen. ABP ziet dat vrouwelijke deelnemers minder met hun pensioen bezig zijn, terwijl er voor hen wel reden is om dat wel te doen. ABP voelt het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om hier ook op te wijzen en zet zich het komende jaar extra voor hen in.
 
Keuzes die mensen maken, een sabbatical, parttime werken of als zzp-er aan de slag gaan, kunnen grote invloed hebben op de opbouw en hoogte van het pensioen. Maar veel mensen zijn zich daar nauwelijks van bewust. Uit onderzoek van ABP blijkt dat van de vrouwelijke deelnemers 76 procent parttime werkt. In het primair onderwijs, of basisonderwijs, is dit het sterkst; vrouwen werken hier gemiddeld 4x vaker dan mannen in deeltijd. Dat begint vaak al op jonge leeftijd, vanaf 27 jaar, en heeft consequenties voor de pensioenopbouw. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids