Normal_rss_entry-204888

Het onderwijs heeft een bewogen weekend achter de rug. Vrijdag liet de Algemene Onderwijsbond weten dat de aangekondigde staking van woensdag niet doorgaat omdat het kabinet over de brug is gekomen met 460 miljoen euro. Dit leidde tot grote protesten van leerkrachten op social media. Zondag werd bekend dat de staking toch doorgaat en dat AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen haar functie neerlegt.

De Algemene Onderwijsbond had de staking afgeblazen nadat er vrijdag een convenant was bereikt over 460 miljoen euro extra voor het onderwijs, wat voorzitter Verheggen zag als een eerste stap op weg naar structurele oplossingen. Volgens de AOb is dit het "maximaal haalbare bedrag" en "kan een landelijke staking juridisch niet" na het ondertekenen van het convenant. 

Het besluit om niet te gaan staken leidde tot veel woedende reacties van leerkrachten op sociale media. Volgens kleinere onderwijsorganisaties is de 460 miljoen euro geen oplossing voor de structurele problemen in het onderwijs.

Leraren in Actie en PO in actie

Leraren in Actie, een relatief kleine onderwijsvakbond met 1240 leden, zat niet aan de onderhandelingstafel en liet zaterdag al weten woensdag toch te willen staken omdat veel leraren via social media hun ongenoegen hadden geuit over het convenant. Ook onderwijsbond PO in actie "neemt afstand van het akkoord", nadat het de eigen leden in een peiling had gevraagd wat ze ervan vinden. Het overgrote deel van de leden keurt het af, aldus de organisatie. 
 

CNV Onderwijs

"Die extra 460 miljoen euro is geen structureel geld. Naar onze overtuiging kunnen wij de door de minister toegezegde 460 miljoen euro echter niet laten liggen. Wij willen dat geld rechtstreeks ten goede laten komen aan onderwijspersoneel", aldus waarnemend voorzitter Jan de Vries van CNV Onderwijs. "Veel onderwijspersoneel wil toch laten blijken dat het niet voldoende is en dat er structureel geld bij moet. Dat begrijpen wij heel goed.Het was een inschattingsfout van ons om met dit resultaat de staking af te blazen."
 

AOb-voorzitter treedt af

Ook bij de AOb leidde het besluit om de staking te schrappen tot veel boze reacties bij de achterban. Het hoofdbestuur van de Algemene Onderwijsbond laat weten afstand te nemen van het convenant dat de bonden en werkgevers afgelopen vrijdag afsloten met minister Arie Slob. Volgens voorzitter Liesbeth Verheggen had ze het convenant met minister Arie Slob niet zo snel moeten ondertekenen, maar het in het weekeinde aan het hoofdbestuur moeten voorleggen en een ledenraadpleging moeten houden. Ze stapt daarom nu op. Het hoofdbestuur van de AOb heeft respect voor de beslissing van Verheggen. "Het is een heel moeilijke beslissing, maar Liesbeth neemt haar verantwoordelijkheid."
 

Excuses

De bond meldde zaterdag nog dat de staking niet meer door kon gaan omdat er na het tekenen van het convenant geen juridische grond meer voor was. Maar volgens een woordvoerder van de bond hebben advocaten hier naar gekeken en kan de staking toch door gaan. "We hebben enorme waardering voor alle collega’s die heel hard werken om de staking tot een groot succes te maken, en we bieden onze excuses aan voor de ontstane verwarring. Wat nodig is, is een structurele investering in onderwijs. We gaan met onze leden in gesprek, te beginnen op de algemene vergadering van maandag."
 
Bron: ANP