Normal_kind_geld

De onderwijswethouders van de vier grote steden willen van het ministerie van onderwijs een grotestedenbonus voor leerkrachten. Onder meer hierdoor hopen ze meer leraren naar de stad te trekken. Dit meldt NRC.

In gesprek met minister Slob noemen de onderwijswethouders woensdag verschillende mogelijke maatregelen om het lerarentekort in de grote steden het hoofd te bieden. Zo willen ze dat de overheid de salariskloof dicht door de lonen in het primair onderwijs gelijk te trekken met die in het voortgezet onderwijs. Ook stellen ze voor een grotestedenbonus in te voeren voor leerkrachten die ervoor kiezen in de stad te werken.
 
Daarnaast willen de wethouders dat het budget voor zij-instromers verhoogd wordt. Ook pleiten ze voor het invoeren van minder lesuren en het voor de klas zetten van mensen die dat wettelijk gezien nu nog niet mogen. 
 
De Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman noemt de huidige situatie tegen het NRC “een crisis”. Ze maakt zich zorgen over de onderwijskwaliteit: van de 280 fulltime banen die openstonden, zijn nu 220 ingevuld door onbevoegde leraren. “De ongelijkheid groeit: je ziet dat op de scholen waar kinderen het meest gebaat zijn bij goed onderwijs, de tekorten het grootst zijn.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids